SON DAKİKA
Hava Durumu

Fındık İçin İki Kez Uygulamak Şart!

Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, yılda en az iki kez fındık ocaklarına azotlu gübre verilmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2024 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2024 12:33
Kaynak: IGF
Fındık İçin İki Kez Uygulamak Şart!

Fındık üreticilerinin bahçelerine ilk azotlu gübreyi uygulama zamanının yaklaştığını aktaran Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, Şubat ayı sonu itibariyle sahil ve orta kesimde azotlu gübre uygulamasının başlayabileceğini ifade etti. 

"Bahçede İşlem Şart"

Mevsim itibariyle azotlu gübrenin ilk atımının yaklaştığını aktaran Şensoy, “Üreticilerimiz bahçelerine azotlu gübre uygulayabilirler. Ancak bunu mutlaka bir kez olsun toprak analizi yaparak uygulasınlar. Fındık tarımında azot iki defa verilir. Birincisi orta rakım ise şubat ayı sonlarında. Yüksek rakımlarda ise bahçelerimize mart ayı başlarında atılır. Azot toprakta çok fazla durmadığı ve bitki devamlı sömürdüğü için coğrafyamızda eğimli olduğundan yüzey akışta devamlı bahçe ortamından uzaklaşır. Bu yüzden azotlu gübreyi en az ikiye bölüyoruz. Tabi üretici azotlu gübreyi üçe, dörde de bölebilir ama en az ikiye bölünmeli. İkincisi ise mayıs sonu haziran başında bahçelerimize uygulanmalıdır.” şeklinde konuştu.

"Hiçbir İşe Yaramaz"

Fındık bahçesi için azotlu gübrenin öneminden bahseden Haluk Şensoy, sözlerini şöyle tamamladı, “Üretici diyor ki ben iki sene önce atmıştım iki sene önce attığın azot hiçbir şey ifade etmiyor. Çünkü o bahçede kalmalı. Azotun devamlı toprağa tahliye edilmesi lazım. En fazla buharlaşan gaz haline gelip havaya karışan bitki besin elementidir. Azot özellikle yeni sürgüye teşvik eder.”

Ordu Hayat Gazetesi

Kaynak: IGF

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.