SON DAKİKA
Hava Durumu

Adıgüzel, "Fatsa’da Kaçak Madencilik Yapılıyor Sesini Çıkaran Davalık Oluyor"

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Fatsa’daki maden alanı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Adıgüzel, faaliyetteki firmanın buradan 900 bin ton kaçak maden aldığını, bu konuda devlet yöneticilerinin yanlış hareket ettiğini ayrıca buraya fındık ekilse ülke kazancının daha fazla olacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2024 21:05
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2024 21:05
Kaynak: IGF
Adıgüzel, "Fatsa’da Kaçak Madencilik Yapılıyor Sesini Çıkaran Davalık Oluyor"

FATSA’DAKİ MADEN ALANINA BEN SARI ÇIBAN DEDİM

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel: “Bu Fatsa şimdi bizim, Fatsa bir yeşil coğrafyadır. O yüzden yeşil Fatsa diye evet tanımlanır. Bu da Fatsa şehri, bu resmi benim bir arkadaşım çekti ve denizden çekildi. Fatsa ve arkasına 5 km kuş uçuşu altın madeni gözüküyor. Bu her taraftan gözüküyor. Şimdi ben uzaktan baktığında böyle yeşilin arasında bir sarı görüntü, bir yara gibi durduğu için yani hekim kimliğimle hassasiyetimle buna ben sarı çıban dedim. Bu sarı çıbanı aklınıza bir yere yazın neye mal olduğunu, nereye gittiğini anlatmak açısından.

HAKKI BİTEN MADEN FİRMASINA DUR DEDİK ANCAK BAKAN KABUL ETMEDİ

Şimdi buradaki durum enteresan burası 2015 yılında faaliyete başladı. Burası 3 yıl sonra ÇED’den gelen yani ruhsattan gelen hakkı 3.400.000 ton cevher işleme hakkına sahip. 2018'de bir başvuru yaptı. Dedi ki, ben önceki ruhsattan gelen 3.400.000 ton hakkı bitti, yeni bir başvuru istiyorum. Bunu fark eden Fatsa Çevre Derneği Avukatı Nurhay Gündüz'e, İbrahim Gündüz kardeşe, gazeteci arkadaşımıza o altın kitabı yazan arkadaşımın hepsine çok teşekkür ediyorum. Başvuruda bulundular enerji tabii kaynaklar bakanına, çevre bakanına dediler ki, bak şirketin hakkı bitmiş, buraya tekrar çed istiyor. Bir kere bu çedi verme hakkı bitmiş, ruhsatı şeyi durdur, faaliyeti durdur.

Murat Kurum tekrar suçlu burada da suçlu, İnişte’de suçlu neden biliyor musun? Murat Kurum bize cevap verdi dedi ki: “Hayır hakları devam ediyor.” dedi. 

FİRMA 900 BİN TONU İZİNSİZ AŞMIŞ

Bunun üzerine biz mahkemeye başvuruda bulunduk, bakalım hakkı devam ediyor mu? Mafeden incelemeye geldiler, burada ne buldu biliyor musunuz?4.300.000 ton cevher işlenmiş. Bu ne demek? Hakkını 900 bin ton izinsiz aşmış ve ben de çıktım. Dedim ki, “Bu firma kaçak işletmedir. Bu firma hırsızlık yapmaktadır. Devletin malını, milletin malını izinsiz bir şekilde 900 bin ton fazladan işlemiş dedim.

BU DURUMA DAVA AÇMAYAN SAVCILAR BANA DAVA AÇTILAR

Bu sarı çıbanı bu coğrafyadan kaldıracağız dedim. Ne oldu biliyor musunuz? Burası önemli ama bu 900 bin ton fazladan cevher işleyen bu hırsızlık yapan bu şirkete dava açmayan savcılar ben buraya sarı çıban dediğim için bana dava açtılar. Şu anda ben mahkemeliğim ancak burada fazladan 900 bin ton milletin malına çöken işleyen firma mahkemelik değil.

FATSA’DAKİ MADENDEN YILLIK KAZANÇ 2 MİLYON DOLAR

Fatsa'daki altın madeninin 5 yıl boyunca ruhsatta devlete vermeyi taahhüt ettiği kazanç 9 milyon dolar yıllık 2 milyon dolar yapmıyor. Şimdi sizin aklınıza hemen şunu getirmek istiyorum, İniş’te çöken madenin firmasına geçen yıl ne kadar vergi affı yapmıştı? 7 milyon dolar bakın buradan 5 yılda Fatsa’dan kazanacak 9 milyon doları geçen yıl inişteki'nin Firmasına 7.2 milyon dolar vergi affı yaptı.

FINDIK EKSENİZ DAHA FAZLA KAZANIRDIK

Şunun tamamına şu sarı alandan bahsediyorum, dönüm olarak fındık ekseniz bir yıllık fındık üretimimizle şuradan bir yılda devletin aldığı altın miktarından daha fazla kazanıyoruz.”

ORDU OLAY/HABER MERKEZİ

Kaynak: IGF

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.