SON DAKİKA
Hava Durumu

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ DEVEDE KULAK BİLE DEĞİL...

Moda tv de yayınlanan İrfan Çavuşoğlu İle Manşet programının bu günkü konuğu Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman oldu.Sarıkahraman dün akşam saatlerinde ödemesine başlanılan mazot ve gübre desteğinin devede kulak bile olmadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2022 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2022 15:54
Kaynak: Sabah
MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ DEVEDE KULAK BİLE DEĞİL...

Moda tv de yayınlanan İrfan Çavuşoğlu İle Manşet programının bu günkü konuğu Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman oldu.

Programda, ülkemizde ve Ünye’miz de tarım üzerine neler oluyor, Yatırımlar ne yönde... merak edilenler konuşuldu.

Program sunucusu İrfan Çavuşoğlu, çiftçilere ödenecek olan mazot ve gübre desteğini çiftçiye yetiyor mu diye sordu;

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman dün akşam saatlerinde ödemesine başlanılan mazot ve gübre desteğinin devede kulak bile olmadığını söyledi.

Sarıkahraman, "mazot ve gübre desteği yaklaşık 30 lira, bu rakam alan bazlı destek ödemelerinin yanında devede kulak bile değil ama, üreticimiz için az da olsa bir destek olacağını düşünüyorum" dedi.

"FINDIK FİYATINI HESAPLARKEN ELLERİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN"

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, yetkililere seslenerek fındık fiyatı verirken ellerini vicdanlarına koyarak düşünmeleri gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu, fındık fiyatını neye göre hesaplamalıyız, dünyada fındık üretimi yapan ve fiyat açıklayanlara göre mi, Türkiye’de üretim yapan çiftçiye göre mi? Sorusuna Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman şöyle cevap verdi.

“Tamamen girdiler ve çıktılar hesaplanarak açıklanmalı. Geçen sene aldığınız ekmek 1 TL iken bugün 5 tl, 5 litrelik Ayçiçek yapı 27 liraydı, şimdi neredeyse 200 lira biraz elleri vicdana koyarak düşünmek lazım. siz 26,5 TL taban fiyatı 50 TL yapsanız bile bu mutfaktaki yüzde yüzlük yangının karşılığı bile olmuyor. yüzde yüzü yüzde 500 ü yüzde 600 ü bulmuş rakamlar var doların Euro’nun durumunu görüyorsunuz, mazotun gübrenin fiyatlarındaki artışı görüyorsunuz, verilen desteği görüyorsunuz devede kulak bile olmuyor. fiyat belirlenirken mutfaktaki girdileri de hesaplamak gerekiyor. Hükümetler istiyor ki herkes kendi fındığını kendi toplasın. ama öyle olmuyor. insan tek başına yetişemiyor ve ayrıca fındık işi başka hanelere de gelir olarak dağılıyor. Tırpancı’sı, gübrecisi, toplayıcısı... insanlar ülkenin ve hatta ülke dışından para kazanmak için gelen insanlar var. buradan bir çok insan para kazanmaya çalışıyor. fındık fiyatı verilirken hesaplanırken tüm bunların iyice analiz edilmesi gerekiyor dedi

"TMO ZARARINA SATIŞ YAPIYOR"

“TMO geçen sene fındığın taban fiyatını 3.20 dolardan hesaplayarak 26,50 TL’lik fiyat açıklamıştı. şuan verilen 39 TL’lik fiyat 3.20 doların altında bir fiyattır. Yeni sezon fındığı da artık siyasi partilerde dillendirmeye başladılar 50-53 TL gibi fiyatlar vermeye başladılar. Biz gerçekçi olmalıyız; aldıklarımızda verdiklerimizde maliyetimizde ortada bunların verilen fiyatla karşı karşıya gelmesi lazım” dedi.

"FINDIK ÜRETİCİSİ, YÜZDE 30 ANCAK KAZANIYOR"

“Fındıktan birileri para kazanıyor, ülkemizde kazanıyor. Ama fındığı üreten insanlar zor duruma düştüler. Fındığın 3/2'si maliyete gidiyor. Siyasiler istiyorlar ki kendi iş gücünüzü kullanın. Ama öyle olmuyor. Kolay değil çünkü. Bugünkü iktidar, dünkü iktidar böyle istiyor. Ama istenilen bu şey şuanda mümkün değil” şeklinde konuştu.

Haber: Alev Yılmaz

Kaynak: Sabah

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.